W dniach 4, 18 i 25 sierpnia 2015 r. w siedzibie Klubu Seniora w Rudniku nad Sanem odbywały się warsztaty zdrowego żywienia w ramach działania „Edukacja z zakresu funkcjonowania we współczesnym świecie „Nowe umiejętności – większe możliwości”, w ramach projektu „Aktywna jesień życia”. W warsztatach wzięło udział 20 seniorów.
W pozostałych miejscowościach – Nisko, Ulanów i Krzeszów warsztaty (po 9 godzin dla każdej grupy) odbędą się w późniejszym terminie.
Warsztaty były częścią realizowanego przez Stowarzyszenie „Niżańskie Centrum Rozwoju” projektu pod nazwą „Aktywna jesień życia”, współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 – 2020.
Spotkania w ramach warsztatów prowadziła dietetyk Pani Beata Mastalerczyk, która po zdobyciu wykształcenia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie na kierunku żywienie człowieka,
a następnie na studiach podyplomowych-kierunek psychodietetyka oraz menadżer jakości produktów spożywczych i żywienia człowieka, obecnie prowadzi własną Poradnię Dietetyczną w Stalowej Woli.
Pierwsze warsztaty dotyczyły ogólnych zasad zdrowego żywienia adekwatne do wieku seniorów. Seniorzy dowiedzieli się jakie produkty są dla nich rekomendowane, a jakich powinni unikać, jak powinni komponować zdrowe posiłki.
Na kolejnym spotkaniu seniorzy uczyli się samodzielnie komponować posiłki, przy czym poznawali produkty dotąd im nieznane.
Na trzecim - ostatnim spotkaniu seniorzy pod okiem trenera przygotowywali sałatki i inne zdrowe przekąski, które następnie degustowali i poczęstowali nimi innych seniorów.
Celem warsztatów było podniesienie wiedzy seniorów z zakresu funkcjonowania we współczesnym świecie.
Zapraszamy seniorów do wzięcia udziału w warsztatach w pozostałych miejscowościach!!!
GALERIA ZDJĘĆ>>